HENKILÖKUVA

KUKA OLEN JA KUINKA MINUSTA TULI KULTTUURITUOTTAJA?

Olen Taru Kaartinen, 22-vuotias helsinkiläistynyt pohjoisen tyttö ja pian valmistuva kulttuurituottaja Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Ennen kulttuurituotantoa olen opiskellut ylioppilaaksi ja muusikoksi – vahva menneisyys musiikin ja kulttuurin parissa oli juuri se syy, miksi alun perin kiinnostuin tuottamisesta. Lukioikäisenä olin vielä varma, että tulevaisuuteni on musiikkipedagogiikan parissa. Muutamien, onnekkaiden sattumien kautta päädyin kuitenkin tuottamaan ensimmäisen täysin oman tuotantoni, We Are The World -suurproduktion, juuri ennen korkeakoulujen yhteishakua ja se oli menoa se. Löysin viimein ammatin, jossa pystyin toteuttamaan kaikkia omia vahvuuksiani ja mielenkiintojani aina aikatauluttamisesta ja johtamisesta markkinointiin, visuaaliseen viestintään ja ennen kaikkea erilaisten kulttuurialojen parissa työskentelemiseen. 

 

Kuka sitten on Taru Kaartinen? Ystävieni mielestä olen porukan johtaja, hyväsydäminen, viisas ja varsinainen tietopankki – vähän kuin kaikista kavereista huolehtiva ”äiti”, joka ei varmasti ikinä unohda kenenkään syntymäpäivää. Minun puoleeni käännytään usein: oli kyse sitten lentojen ja hotellin varaamisesta toiselle puolelle maailmaa, yllätysjuhlien järjestämisestä, työsuojeluasioista tai oikean värisen maalin päättämisestä makuuhuoneen seinälle. Itse olen ylpeä ahkeruudestani, korkeasta moraalistani niin työ-, kuin henkilökohtaisissa asioissa, sekä ongelmanratkaisukyvyistäni. Parhaimmillani olen hetkinä, jolloin menee huonosti tai ideat ovat vähissä – jaksan aina tsempata muita ja uusien innovaatioiden keksiminen on hauskinta, mitä tiedän.

AMMATTI-IDENTITEETIN LÖYTÄMINEN

Muusikkotaustani vuoksi keskityin opintojen alkuvaiheessa etsimään projekteja itselleni tutuimmalta kulttuurialalta - myös ensimmäisen harjoitteluni tein musiikin parissa Warner Music Finlandin Warner Music Live -ohjelmatoimistossa. Harjoittelun jälkeen kuitenkin ymmärsin, että tuottamisen astuessa kuvioihin musiikki ei enää kiinnostanut niin paljon - oli sen aika väistyä ja  tilalle oli löydettävä jotain muuta. 11 vuotta tavoitteellisesti musiikkia harrastaneena oli järkytys huomata, että lapsuuden ja nuoruuden unelma-ammatti ei enää jaksanut kiinnostaa. Sen vuoksi musiikin jäädessä unholaan koin suurimman identiteettikriisini ikinä: vaikka moni asia kiinnosti, en innostunut mistään niin paljon, että olisin jaksanut panostaa siihen kaikella kapasiteetillani. Epävarmuus tulevaisuudesta sai minut kuitenkin palaamaan yhden itselleni rakkaan asian pariin: bloggaamisen. Ensimmäisen kerran naputtelin postauksia omaan blogiini jo 14-vuotiaana, mutta muutaman vuoden tauon jälkeen kirjoittaminen tuntuu täysin erilaiselta, kuin aiemmin. Bloggaaminen on minulle keino purkaa stressiä ja toteuttaa itseäni myös sisällöntuottajana.

 

Keväällä 2018 tutustuin hollantilaiseen kulttuurituotannon opiskelijaan, Valeriaan. Useiden muiden yhteisten kiinnostusten lisäksi paljastui, että olimme molemmat nuorena haaveilleet hääsuunnittelijana työskentelystä. Muutama kuukausi tutustumisemme jälkeen sain Valerialta viestin, jossa hän kertoi päässeensä harjoitteluun Alankomaiden suurimpaan hääsuunnitteluyritykseen. Tästä syntyi itselleni kipinä: miksi en kokeilisi samaa?

 

Toukokuun 2018 lopussa aloitin työharjoittelun Suomen johtavassa häästailaus- ja -suunnitteluyrityksessä Hey Look Oy:ssa ja samalla tiellä olen edelleen. Tarvittiin vain yhdet häät ja olin myyty - olin viimein löytänyt unelmatyöni. Hääsuunnittelussa ja -stailauksessa itselleni yhdistyy kaikki tärkeät asiat: visuaalisuus, käsillä tekeminen, asiakaspalvelu, myynti, markkinointi, tapahtumatuotanto, organisointi, aikataulutus, valokuvaus, stailaus… Saan tehdä kaikkea sitä, jossa olen hyvä ja kaikkea sitä, joka minua kiinnostaa. Olen onnekas, sillä identiteettikriisin keskellä minun ei tarvinnut löytää sitä itselleni tärkeintä monien kiinnostavien asioiden keskeltä – löysin sen, jossa yhdistyi ne kaikki.

TULEVAISUUDESSA

Unelma-ammattin löytymisen jälkeen on tulevaisuutta ollut helpompi hahmottaa. Oman yrityksen perustaminen on ollut mielessä jo useamman vuoden, sillä siitä on oman perheeni kautta kertynyt vain hyviä kokemuksia. Yrittäjyys on minulla verissä ja sisäinen työnarkomaanini vain nauttii pitkistä päivistä ja oman itsensä johtamisesta. 

 

Tulevaisuudessa haluaisin edelleen tehdä hää-, juhla- ja tapahtumasuunnittelua sekä -stailausta ja jatkaa blogini kirjoittamista entistä ammattimaisemmin ottein. Uskon vankasti siihen, että itsensä kehittäminen on avain moniin asioihin ja olen varma, että opintoni eivät lopu siihen hetkeen, kun saan kulttuurituottajan paperit kouraan. Haaveissa olisi opiskella vielä visuaalisia aloja, kuten sisustussuunnittelua ja graafista suunnittelua, sekä markkinointia ja johtamista. Blogin kirjoittamisen lisäksi olen aina unelmoinut kovakantisen kirjan kirjoittamisesta, joskin viime vuosina ajatus romaaneista ja novelleista on vaihtunut self help -kirjoihin ja erilaisiin oppaisiin. Enää en kuitenkaan kavahda suunnitelmien ja unelmien muuttumista, sillä muutoksista seuraa aina vain hyvää.

PB090211-2.jpg
IMG_2427.JPG
Facetune_19-08-2018-20-04-02.JPG
muokattu8.jpg
IMG_1415.JPG
PB260357-2.jpg
PB010170-2.jpg