KAURAPUURON VIHAAJILLE


Maailman huonoin aamupuuron syöjä ilmoittautuu täällä! Ajoittain tuntuu, että olen virallisesti Suomen ainoa ihminen, joka ei tykkää kaurapuurosta. On siellä ruudun toisella puolella varmaan joku muukin, mutta ainakin itsestäni tuntuu usein, että on jopa hiukan häpeä olla tykkäämättä näinkin perinteisestä ruoasta. Kaikki muut puurot speltistä kaura- ja mannapuuroihin uppoaa kyllä paremmin kuin hyvin, mutta kaurapuuron syöminen takkuilee pahemman kerran. Tiedostan kuitenkin, että kaurapuuro on todellakin yksi niitä terveellisimpiä valintoja aamupalalle ja siksi yritän nauttia puuroni sitten jossain muussa muodossa.


Puuro-ongelmista huolimatta, aamiainen on aina ollut lempiateriani. Erityisen paljon pidän rauhallisista aamuista, jolloin myös aamupalan kanssa saa jahkailla ja katsella samalla jotain sarjaa tai lukea blogeja. Silloin kun jaksan, niin tykkään myös aamupalalla paistaa esimerkiksi uunissa sämpylöitä tai ostaa edellispäivänä mahdollisimman tuoretta leipää aamiaspöytään. Jos meidän lähellä olisi leipomo, niin minut näkisi siellä varmaan aika usein viikonloppuaamuisin, haha!


Viime aikoina, erityisesti arkisin, aamiaisen nauttiminen on ollut kylläkin kaikkea muuta, kuin rauhallista. Usein uni ja pitkä, lämmin suihku vievät voiton, joten hyvälle aamupalalle on harvoin aikaa. Oma pelastajani ovat tässä tapauksessa smoothiet, jotka ovat nopeita tehdä ja ne on helppo napata mukaan laukkuun ja nauttia sitten matkalla bussissa kohti koulua. Smoothieita syön kyllä joskus muutenkin aamuisin ja silloin teen niistä mahdollisimman paksuja, jotta ne voi nauttia lusikalla jostain nätistä kupista (muut esteetikot voivat varmasti samaistua kauniiden astioiden merkitykseen ruokailussa...).

Kuvan smoothiessa on 30 grammaa kaurahiutaleita, 25 grammaa heraproteiinia, yhteensä 100 grammaa mansikoita ja mustikoita, reilusti pinaattia, 1/4 avokado, sekä pienen pieni loraus vettä.

Itselläni on smoothieissa aina samat, hyvin yksinkertaiset perusaineet: hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa. Hiilihydraattina käytän aina edellä mainittuja kaurahiutaleita, sillä ne ovat erityisen hyviä esimerkiksi suolistolle. Vaihtoehtoisesti saatan korvata osan hiilihydraateista esimerkiksi banaanilla ja näin teenkin yleensä makeannälän iskiessä, sillä banaani smoothien seassa on aivan kuin sokeria lisäisi. Makeannälän helpottamiseenkin smoothiet ovat muuten hyvä vaihtoehto ja siksi ainakin itsellä tulee niitä joskus juotua myös välipalana!


Koska hiilihydraatit eivät kuitenkaan pidä nälkää, tarvitaan kaveriksi proteiinia. Itse käytän yleensä proteiinijauhetta tähän tarkoitukseen - vaniljanmakuiset toimivat ehdottomasti parhaiten -, sillä proteiinijauhetta minulla on aina kaapissa ja mukana tulevan mitan ansiosta proteiinin määrä on helppo annostella smoothieen. Muita hyviä vaihtoehtoja jauheen tilalle ovat esimerkiksi raejuusto tai maitorahka ja Skyrit. Rasvana käytän joko avokadoa, cashewpähkinöitä tai maapähkinävoita vähän sen mukaan, mitä kotoa sattuu löytymään. Jos haluaa lisää kermaisuutta smoothieen, niin silloin suosittelen käyttämään avokadoa - itse laitan yleensä smoothieen noin 1/4 kokonaisesta avokadosta.


Kolmen yllämainitun osan lisäksi lisään mukaan marjoja ja jotain vihreää. Yleisimmät ja ehdottomasti helpoimmat marjat omassa käytössäni ovat mansikka ja mustikka. Helppoja siksi, että ne voi kaataa suoraan pussista blenderiin, kun taas esimerkiksi pakastevadelmien kanssa keittäminen on pakollista. Karpalo ja puolukka ovat itselläni harvemmin käytössä niiden kirpeän maun vuoksi, mutta talvisin saatan heittää niitäkin mukaan muutaman. Vihreältä puolelta oma lempparini taas on ehdottomasti pinaatti! Pinaattia käytän paljon muutenkin, mutta se kun ei varsinaisesti maistu miltään, niin menee smoothien seassa mainiosti isompinakin määrinä. Pinaatti on muuten ihan loistava aineenvaihdunnan boostaaja, kuten esimerkiksi jo yllä mainitut avokado, kaurapuuro ja mansikka.


Ja vielä lopuksi sekaan kannattaa laittaa jotain, joka tekee smoothiesta hiukan juoksevampaa! Omat suosikkini tähän ovat vesi ja mantelimaito, mutta sekaan voi heittää vaikkapa sokeroimatonta marjakeittoa tai mitä tahansa maitojuomaa. Itse suosin vettä siksi, että se ei sekoita smoothien hyviä makuja miksikään: esimerkiksi mantelimaidossa itsessään on sokeria ja marjakeitot ovat makeutettuja, joten marjat ja erityisesti vaniljaproteiini menettävät hiukan makuaan. Jos kuitenkin sekaan laittaa esimerkiksi maitorahkaa, niin silloin tykkään enemmän jostain makeammasta, koska rahka itsessään on suht hapanta.


Toivottavasti joku toinenkin kaurapuuron kammoksuja sai tästä hyvän aamiasvinkin itselleen vaikkapa jo huomisaamuksi. Smoothiet on olleet kyllä oma kiireisten aamujen lempparini jo pitkän aikaa, sillä ne ovat niin helppoja ja nopeita tehdä ja erilaisia makuyhdistelmiä on laidasta laitaan. Itseltäni on vielä testaamatta vihersmoothiet, mutta kyllä nekin tulee varmasti viimeistään kesällä kokeiltua. Ja hei, jos teiltä löytyy jotain smoothiereseptejä tai lempiaineksia, joita on pakko kokeilla, niin vinkatkaa! Uudet ideat on aina enemmän, kuin tervetulleita.


Ihanaa keskiviikkoiltaa kaikille ja hyvää yötä!