VIISI VINKKIÄ KAAMOSAJAN SELÄTTÄMISEEN

Se on taas täällä: pimein aika vuodesta. Saatiin hiukan tekohengistystä kellojen siirtelyn ansiosta ja lisäaikaa totutella tähän ympäröivään pimeään, mutta jotenkin salakavalasti se aina sieltä tavoittaa - ja jopa yllättää! En tiedä teistä muista, mutta ainakin omassa lähipiirissäni on vuosittain tapana ihmetellä "kuinka nyt on jo näin pimeä" ja usein saman verran ympäriltä kuuluu mainintoja siitä, kuinka motivaatio, energiatasot ja kiinnostus yhtään mitään kohtaan on vallitsevan pimeyden vuoksi täysin nollissa.


Itse olen kovin onnekas ihminen ja minuun eivät pahemmin vuodenaikojen muutokset vaikuta. Tässä voin toki olla väärässä: luultavasti kaikki ihmiset reagoivat vuodenaikojen ja valomäärän muuttumiseen, mutta olen itse löytänyt ne keinot, joilla pidän niin sanotun kaamosmasennuksen kurissa. Energiatasoni pysyy ympäri vuoden oikeastaan yhtä hyvänä (tai yhtä huonona, haha) ja vuodenaikojen vaihtuminen myös pimeämpiin on minulle ehdottomasti enemmän nautinto, kuin taakka. Siksi päätinkin jakaa teille sunnuntain kunniaksi muutaman vinkin, jotka itse olen kokenut hyväksi erityisesti syksyllä ja talvella pimeyden vallitessa.

1. HYVÄT RUTIINIT OVAT KAIKEN A & O


Monille pimeys kielii vahvasti ilta- ja yöajasta, joka myös ainakin omien tuttujeni kohdalla vaikuttaisi olevan syy siihen, miksi tehokkuus niin työ-, kuin henkilökohtaisissa asioissa on syksyn ja talven aikana täysin retuperällä. Tärkeintä onkin, että pidät rutiineista kiinni huolimatta siitä, monelta ulkona tulee pimeää. Talvella pimeys iskee helposti jo iltapäivällä, mutta se ei ole syy jättää asioita hoitamatta. Parhaimpia keinoja itselläni tehokkuuden edistämiseksi ja motivaation ylläpitämiseksi ovat erilaiset to do -listat ja jopa ehkä vähän lapsenomaisesti pienet palkinnot hyvin tehdystä työstä: koulutehtävien keskellä lupaan itselleni, että kunhan nämä kaikki ovat valmiina, saan keittää lasin kaakaota ja käpertyä viltin alle katsomaan Netflixiä. Yritän myös päivittäin hoitaa ne pakolliset pahat pois alta, ennen kuin kirjaimellisesti lösähdän joko sinne sohvan nurkkaan tai sängylle selaamaan puhelinta. Oli kyseessä sitten salilla käynti (joka on kieltämättä nyt hiukan jäänyt, kääk!), ruoanlaitto, koulutehtävien tekeminen, blogin kirjoittaminen tai siivous, niin en anna periksi, ennen kuin kaikki on hoidettu.


2. PUHDAS KOTI = PUHDAS MIELI


Itselleni on hyvin tyypillistä heijastaa pään sisällä vellovaa stressiä myös meidän kotiin. Mikäli itseäni ahdistaa mikä tahansa asia, usein myös koti on juurikin sen sisällä myllertävän ajatussekamelskan näköinen. Lattiat ovat täynnä vaatteita, tiskialtaan pohjaa ei näy ja keittiön pöydältä löytyy kaikki kotiavaimista kaksi viikkoa sitten postiluukusta tippuneeseen mainokseen. Olen myös huomannut, että sotkuisessa kodissa ei saa mitään aikaiseksi ja se jos jokin on ärsyttävää.


Vaikka koti olisi ajoittain kuin pommin jäljiltä (mikä on muuten täysin ok ja normaalia kaikille, uskokaa pois) on siistissä kodissa silti mukavampaa hengittää, tehdä töitä ja ennen kaikkea rentoutua. Sitä vartenhan koti oikeastaan on - kuin jonkinlainen linnake ulkoa tulevan stressin ulottumattomissa. Suosittelen siis pitämään kodin puhtaana ja lisävinkkinä - vuodenaikaan sopivana! Omia suosikkejani syksyyn ja talveen ovat paksut viltit, tuoksukynttilät (joita meillä muuten vielä itseänikin enemmän taitaa rakastaa tuo toinen osapuoli - vahva suositus muun muassa omenakanelille, vaniljalle, sekä erilaisille luontoa imitoiville tuoksuille!) ja tottakai kauteen kuuluvat sisustuselementit kuten erilaiset kranssit ja kukat.

3. KESKITY OMAAN TEKEMISEEN


Erityisesti niinä hetkinä, kun oma tekeminen ei tunnu sujuvan, älä vertaa itseäsi muihin! Tähän myönnän itsekin ajoittain syyllistyväni ja se on kyllä pahin virhe ikinä. Erityisesti sosiaalisessa mediassa paljon aikaa viettävänä tuntuu, että toisen ihmisen aamupala, aikataulu, kauppareissu ja mikä tahansa näyttää niin paljon tehokkaammalta kuin se oma vastaava. Pitäisi oikeasti aina vain muistaa, että kyse on yksittäisistä hetkistä ja kaiken takana on myös paljon muuta elämää, kuin vain ne lähes täydelliset, someen jaetut sekuntit. Toki ahdistusta voi tulla myös muualta, kuin somesta: kaverilta puolilta päivin saapuva WhatsApp-viesti siivotusta kämpästä, hyvästä salitreenistä ja täydellisestä salaattilounaasta voi ärsyttää, kun itse pyörii vielä neljättä tuntia yöpuvussa ja aamupala on edelleen valmistamatta. Silloin itselläni on tapana ajatella, että "hei, sä tarvit tätä rauhallisuutta tähän hetkeen just nyt ja joka päivä ei tarvitse olla se kaikkein tehokkain tyyppi".


4. TEE SELKEÄ ERO VUODENAIKOJEN VÄLILLE


Oli kyseessä sitten jo aiemmin mainittu sisustus tai mikä tahansa muu kauden mukana muuttuva asia, on hyvä löytää itselle toimivia tapoja luoda selkeät erot eri vuodenaikojen välille. Itselleni kaikkein selkein ero on aina vaatekaapin sisällössä. Yleisimmin elokuun lopulla pakkaan kaikki kesähepenet ja -kengät laatikkoon, teippaan kannen tiukasti kiinni ja kannan häkkivarastoon. Takaisin tullessa tuon mukana ne kaikki lukemattomat villakangastakit, neuleet ja kaulahuivit, joita käytänkin sitten aina maaliskuun loppuun saakka. Vaatekaapin sisällön lisäksi innostun usein pyöräyttämään myös jääkaapin ympäri. Kesä, raikkaat salaatit ja grilliruoat saavat jäädä unholaan ja tilalle tulee erilaiset keitot, pataruoat ja kieltämättä myös erilaiset comfort foodit. Kaivelen myös kaakaot ja teet kaapin nurkasta eteen ja nostan vedenkeittimen odottamaan kylmeneviä iltoja.

5. NAUTI KYSEISEN VUODENAJAN MAHDOLLISUUKSISTA


Viimeisenä vinkkinä (ja omasta mielestä vieläpä aika oleellisena sellaisena): älä jää haikailemaan menneen vuodenajan perään vaan siirry eteenpäin. Jokaisella vuodenajalla on omat ihanat puolensa ja lokakuussa on enää turha itkeä heinäkuisten terassi-iltojen perään. Vaikka kesällä onkin ihana nauttia auringosta ja ulkoilmasta, terdeilystä, piknikeistä ja ympäri vuorokauden kestävästä auringonvalosta, myös syksyllä ja talvella on paljon tarjottavaa. Omia suosikkejani ovat ruskaretket, joiden ei tarvitse olla edes kovin pitkiä, kunhan ne on toteutettu hyvässä seurassa ja maittavat eväät mukana, treffi-illat niin kotona, kuin kaupugillakin hyvän ruoan ja elokuvan parissa, lautapelihetket perheen ja kavereiden kanssa, glögitreffit keskustassa joulumarkkinoita kierrellen tai kävellyt kirpeässä pakkasilmassa lumen ympäröimänä. Jos omistaisin luistimet, niin listaisin suosikiksi myös luistelun Rautatientorin ringissä - ehkä sitäkin tulee tänä vuonna kokeiltua?


Toivottavasti mulle toimivista vinkeistä on apua myös jollekulle siellä ruudun toisella puolella. Ehkäpä edes jotakin uutta ja hyödyllistä, jota voi hyödyntää omassakin arjessa. Noudatan nyt omaa neuvoani ja palkitsen itseni valmiin blogikirjoituksen johdosta: ihana myöhäinen aamupala syliin, Greyn anatomia pyörimään ja villasukat jalkaan. Ihanaa sunnuntaita kaikille ja ihanaa isänpäivää kaikille isille - erityisesti omalle isälle ja papalle!